STUK                                                                                          

Jullie koesteren ons als we klein zijn. Jullie doen ons in een badje. Jullie willen dat we gelukkig worden. Daar doen jullie alles voor. Jullie wiegen ons in slaap. Jullie verjagen onze boze dromen. Jullie kijken nauwkeurig hoe we opgroeien. Jullie willen ons behoeden voor erfelijke ziektes. Jullie doen prenataal DNA-onderzoek. Jullie betalen onze lievelingssport. Onze hobby’s. Jullie moedigen ons aan langs de lijnen van de sportvelden. Jullie klappen jullie handen rood op de voorspeelavonden van de muziekscholen. Jullie noemen onze tekeningen een Corneille of een Picasso. Jullie komen kijken naar de uitvoeringen van onze toneelvoorstellingen. Jullie kopen zelfs een kaartje. En dan doen we iets waar jullie niet bij staan te juichen. We doen iets dat je niet terug herkent in de zogeheten genen. We stellen jullie teleur. We doen iets dat niet in het plaatje past. Iets dat het daglicht niet verdraagt. 

S T U K won de Kaas & Kappes Duits-Nederlandse Toneelschrijfprijs 2009 en de Arad Goch Scriptwriting Competition 2010.

                                                                 images

S T U K werd geschreven in opdracht van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland in het kader van NV Verse Bekken en ging op 22 en 23 november 2008 in première in het Grand Theatre tijdens het Jonge Harten Festival in Groningen. Regie: Theo Ham.

Het speelde als tweeluik met Chatroom, een stuk van Enda Walsh dat ik vertaalde.

Lees de vijf ***** recensie in het Algemeen Dagblad.


   stukKlik op het boekje om een fragment te lezen


Of lees de vijfsterrenrecensie op de site van de Theatre Bookshop


Stuk

5 van 5 sterren5 van 5 sterren


STUK gaat over iedereen, jong en oud. Het gaat over hoe mensen het leven proberen te begrijpen, het leven als een enorme puzzel zien en dan de stukjes bij elkaar proberen te zoeken. Vaak past niks, misschien kunnen we de stukjes passend maken. Misschien zijn er stukjes die juist nooit zullen passen, expres (misschien zijn er zelfs meerdere puzzels, tegelijkertijd en doorelkaar). Al die onzekerheden zorgen voor spanningen, voor vragen, ze maken ons bang. Want welk stukje ben jij en welk stukje ben ik? En passen wij bijelkaar? Soms ontmoet je iemand en jij past meteen precies op hem of haar, maar is dat wel eigenlijk zo? Daar proberen de personages van STUK over te praten, iets over te zeggen. Het is een complex stuk in klare taal geschreven, lijkt soms kil en gemeen maar uiteindelijk is daar een warm, kloppend hart.

Datum toegevoegd: 03/12/2008 door: Alexander Peterhans