Stuk & Chatroom grijpt je bij de keel               

Door MARC COUWENBERGH

***** (vijf sterren)

GOUDA - Aan het slot van het eerste deel van Stuk herinnert Chantal eraan hoe ouders alles doen om hun kinderen gelukkig te maken. En dan tijdens het laatste traject van de weg naar de volwassenheid, gaat het ineens mis. 

Kort daarvoor hebben we Natalee gezien op de laatste avond van haar vakantie. Maar Natalee is geen meisje meer; alleen een lichaam dat ronddrijft, haar haren zeewier, haar benen wrakhout. Met deze poëtische beelden beschrijft Gijsje Kooter, auteur van Stuk, een schokkend drama dat verwijst naar de realiteit. In de overige twee delen van Stuk is die verwijzing er niet, maar zien we ook jongeren die ‘stuk gaan’. Chatroom van de Engelse toneelschrijver Enda Walsh toont jongeren die op de zoektocht naar volwassenheid grenzen over gaan. In de anonimiteit van de chatroom op internet zetten ze elkaar aan tot zelfmoord.

Het tweeluik Stuk & Chatroom van het Jeugdtheaterhuis, is een heftige, maar ook humoristische toneelvoorstelling over jongeren, gespeeld door jongeren, maar zeker niet alleen voor jongeren. Het laat ook die goedbedoelende ouders en opvoeders zien dat het succes van hun inspanningen aan een zijden draad hangt. Zo zijn het veelbelovende bijna-volwassenen, het volgende moment is alles inktzwart. De schrijvers van Stuk en Chatroom hanteren alle twee humor om de ernst te onderstrepen, maar het zijn ook twee heel verschillende voorstellingen. Gijsje Kooter beschrijft de lotgevallen van jongeren met afstand. De hoge mate van abstractie maakt het lastiger om het verhaal te volgen, maar Stuk stijgt daardoor uit boven het verhaal van de afzonderlijke individuen. Chatroom zuigt de toeschouwer makkelijker mee, omdat die meemaakt hoe sluipenderwijs de ongelukkige Jim wordt gek gemaakt door zijn vrienden. Het is huiveringwekkend te zien hoe makkelijk ze de grens over gaan.

Dit is de verdienste van auteur Walsh, maar vooral ook van de spelers. Ook zonder tekst overtuigen ze: William die met een zelfverzekerde zwier een haarlok uit zijn gezicht haalt; een knie van Laura die even trilt als ze beseft dat iets gaat gebeuren dat ze moet tegenhouden; maar hoe? In Stuk & Chatroom zit veel om te lachen, maar de jongeren grijpen je ook bij de keel.

Achtergrond
'Stuk & Chatroom' door leerlingen van het Jeugdtheaterhuis en de Jeugdtheaterscholen Groningen en Dordrecht.
regie Stuk: Theo Ham,
regie Chatroom: Nicole Vervloed.

Gezien: vrijdag 28 november in het Jeugdtheaterhuis Gouda.

Daar nog te zien op 6, 7, 12 en 13 december; in Woerden op 15 januari; Alphen op 16 en 17 januari.

 

zie ook:
Meedogenloze manipulatie in Chatroom
Grenzen overschrijden en ‘Stuk’ gaan

 of ga terug naar meer toneelwerk