Vlucht

20 minuten, opera, Kwatta

In de zijbalk vind je de MP3tjes met de liedjes uit de mini-opera Vlucht die ik in 2005 voor Theatergroep Kwatta schreef en waarvoor Dolf de Kinkelder de muziek componeerde.

Spel/zang: Egidius Pluymen en Nynke Borgman
Regie: Wannie de Wijn


495


Groep zes overvallen door vliegangst

Uit de Gelderlander Online van 19 april 2005

Door HANS GULPEN


NIJMEGEN - Is dat schrikken. Zit je net je best te doen in de klas, stormt er zomaar een mevrouw in een rood mantelpakje binnen. "Help, ik word gevolgd!" Kwatta doet het weer in de klas. Egidius Pluymen houdt zich in. Toch blaast hij je bijna weg. Voor een gediplomeerd operazanger is een schoolklas ook eigenlijk een maatje te klein. De kinderen van groep zes van de Nijmeegse Michiel de Ruyterschool waaien nog net niet de klas uit als Egidius het op een zingen zet. 

Hij is een luchtreiziger met een vliegprobleem, zijn tegenspeelster Nynke Borgman is een stewardess, samen spelen ze de mini-musical Vlucht van theatergroep Kwatta.
 Het heet een 'overvalvoorstelling' en dat is niet overdreven. Groep zes is net ingespannen bezig met een oefening in schoonschrijven als een stewardess in blinde paniek de klas komt binnenstormen. Dat is schrikken. Ze wordt gestalkt door een dikke man met een tas vol prei. Die maakt even later zijn entree. Hij achtervolgt haar met de beste bedoelingen, zo blijkt. Ze verloor namelijk een schoen en die wil hij haar gewoon teruggeven. Als dat misverstand uit de weg is geruimd, komt het echte thema van de voorstelling aan de orde: vliegangst. De dikke man durft niet te vliegen. Hij huilt. Hij kan zo nooit zijn oude grootmoeder in Australië bezoeken en in Peking eend eten is voor hem ook niet weggelegd, boehoe. 

De kinderen reageren vooral opgewekt op zijn ellende. Zeker als hij na een angst- en zweetaanval in een vliegsimulator het bewustzijn verliest en de stewardess vraagt wie in de klas weet hoe je mond-op-mond moet beademen. Hilariteit alom.
 De kinderen vinden het prachtig, de grappen slaan aan. Toen het basisgegeven 'opera' eenmaal vaststond, werd er door schrijfster Gijsje Kooter een tekst geschreven en componeerde Dolf de Kinkelder een paar aardige liedjes.
 Kwatta speelt normaal in het theater, maar een keer per jaar worden scholen bezocht. Vlucht, de derde schoolvoorstelling in de nog prille geschiedenis van het nieuwe Nijmeegse gezelschap, reist tot en met 10 juni langs vijftig Gelderse scholen. Welke scholen, dat mag niemand weten, anders is het geen verrassing meer.