nieuws


Sylvie Klijn wint monologenwedstrijd met Is dat erfelijk?


*****

GRONINGEN 26 maart – De productiegroep van de JeugdTheaterschool werd afgelopen weekeind, tijdens het Amateurtheater Festival de grote winnaar met de eenakter Chups en Tullefiesie. Een korte voorstelling waarbij het publiek een kansarm gezin volgde tijdens een avondje ‘gezellig’ samen televisie kijken. Laat de TV zien hoe wij leven, of leven we volgens de TV? De prijs was vijfhonderd euro en een wisselbokaal.

De jury bestond dit jaar uit Frederieke Vermeulen (dramaturg bij De Citadel en De Steeg) en Nico van der Wijk (regisseur en schrijver bij Peerd). De jury over Chups en Tullefiesie“Een ijzersterke tekst: een actueel, cynisch, geestig statement, waarin het leven en de opwinding van het leven zich alleen nog maar op de bank voor de televisie afspeelt. De spelers durfden lelijk te zijn, verslapten geen moment in hun samenspel en wisten te raken met hun energie. De regie was heel slim en flitsend, de keuze om alles in een vet Zuid-Nederlands accent te doen pakte geweldig uit. Al met al een briljante eenakter.”
Lees hier een fragment uit deze briljante eenakter.De wereld is ondertiteld

In opdracht van Kunstfactor en NV Verse Bekken schreef Gijsje Kooter De wereld is ondertiteld, een caleidoscopisch veelluik over de wereld van gister en morgen voor jongeren in 2011. Het tekstboek bevat zeventien korte fragmentarische toneelstukken die apart of in verschillende combinaties gespeeld kunnen worden, waardoor steeds een nieuwe dynamiek of andere thematiek ontstaat. Stukken die elkaar aanvullen of juist tegenspreken.

De wereld is ondertiteld (á € 12,-) is verkrijgbaar bij uitgeverij Theaterboek.

Download hier het Interview AD met Gijsje Kooter en Theo Ham over 'De wereld is ondertiteld' (pdf)

 

Zes regisseurs gingen met jongeren van jeugdtheaterscholen uit Amsterdam, Gorinchem, Gouda, Groningen en Zwolle aan de slag met  de teksten uit De wereld is ondertiteld. Tijdens het gelijknamige festival op zaterdag 26 en zondag 27 maart 2011 in het Jeugdtheaterhuis in Gouda presenteerden de jongeren de teksten, in de vorm van geënsceneerde lezingen, proeves en voorstellingen. Lucky Fonz & de Felle Kleuren zorgden voor een feestelijke avond, het festival werd afgesloten met een gesprek over de noodzaak van nieuw toneelrepertoire voor jongeren en de uitreiking van het eerste exemplaar van De wereld is ondertiteld aan Gijsje Kooter.

Download hier het Programmaboekje festival 'De wereld is ondertiteld' (pdf)

 

Dramaturg Willemijn Barelds sprak na afloop van het festival met Gijsje Kooter en de regisseurs en jongeren die met teksten uit De wereld is ondertiteld werkten. Naar aanleiding van de interviews schreef zij een werkboek met achtergronden over interpretatie, conceptontwikkeling en werkwijze voor theaterdocenten en regisseurs die met het tekstboek aan de slag gaan.

Download hier het Werkboek voor docenten en regisseurs bij 'De wereld is ondertiteld' (pdf)


De Wereld is Ondertiteld

Je wilt je onderscheiden, gezien worden en betekenis geven aan je leven. 
Soms bewandel je daarvoor vreemde wegen en soms lukt het helemaal niet.
Dan zit het gewoon tegen. Dan ben je er liever niet. 
En wat, als de ultieme zingeving betekent dat je jezelf opoffert?


Dit hoeft geen speech te zijn.
Dit kan alles zijn.
Dit kan een liedje zijn.
Een dansje.
Een geluidsfragment.
Er is geen begin en geen einde.
Er zijn geen regels.
Dit is zowel een statement
Als een tegenargument
En tegelijkertijd een debat.


Gewoon omdat het kan, ja toch


De Wereld is Ondertiteld is een caleidoscopisch veelluik van fragmentarische stukken, geschreven door Gijsje Kooter. Deze stukken zijn tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de schrijfster en jongeren van een aantal Jeugdtheaterscholen uit Nederland, waaronder onze JTS. De verschillende stukken kunnen apart of in verschillende combinaties gespeeld worden. 
We hebben totaal acht stukken gekozen, waarvan elke avond een andere selectie in weer een andere samenstelling wordt gespeeld. Zo ontstaat per opvoering een nieuwe voorstelling met een eigen dynamiek en thematiek. Op 23 juni worden ze alle acht in een marathon-voorstelling gespeeld.
Een boeiend experiment voor de spelers, die op deze wijze eigenlijk vijf premières spelen.


Spelers: Aletta van Caspel, Eric Kuizenga, Laurens van Lottum, Tessa Oosterhuis, Roos Post, Floor Textor, Rozan Vergeer, Milan van der Zwaan
Regie: Annemiek Dijkstra
Tekst: Gijsje Kooter
Vormgeving: Ida Buijs
Kostuums: Ida Buijs
Licht en geluid: Tony IJsselsteijn
Poster en flyer: Ida Buijs
Met dank aan Huig van den Hoofdakker voor het camerawerk on stage

Speeldata: 
17 juni (première), 18, 19 juni 21.00 uur
20 juni 20.30 uur
23 juni marathon voorstelling 20.00 uur
Entree: € 8 / € 6 JTS’ers
Entree marathon: € 12 / € 9 JTS’ers

Als je al naar de voorstelling bent geweest op 17, 18, 19 of 20 juni, dan krijg je maar liefst 5 euro korting op de entree van de marathon-voorstelling op 23 juni!S T U K  in drie stukken maar liefst 2x in België! 

Stuk in drie stukken gaat in mei maar liefst door twee groepen gespeeld worden. In Olen (B) door Tejaterbende Oeps. Zie voor meer info de link hieronder:
http://www.tejaterbendeoeps.be/info.php?id=23


STUK in drie stukken

En de poster hierboven is de aankondiging van de voorstelling in Turnhout (B). Zie voor meer info de link hieronder:
http://www.stukvijfvier.be/verhaal


NV Verse Bekken van start

Eind maart vond in Gouda de aftrap van NV Verse Bekken plaats: een meerjarig, landelijk project van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland; gericht op de ontwikkeling van jong acteer- & schrijftalent en nieuw toneelrepertoire voor jongeren. 
Tijdens het festival 
De wereld is ondertiteld presenteerden ensembles van jeugdtheaterscholen uit Groningen, Amsterdam, Zwolle, Gouda en Gorinchem teksten uit de nieuwe bundel ‘De wereld is ondertiteld’, die Gijsje Kooter schreef in opdracht van Kunstfactor en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. In de voorstellingen, proeves en geënsceneerde lezingen was te zien hoe deze teksten op verschillende manieren werden geïnterpreteerd. Het publiek bestond uit jongeren, regisseurs, schrijvers, docenten en artistiek leiders van jeugdtheaterscholen. Het festival werd afgesloten met een gesprek over de noodzaak van nieuw toneelrepertoire voor jongeren. Ook werd de eerste bundel van Gijsje Kooter uitgereikt, deze is vanaf nu voor € 12,- verkrijgbaar via www.theaterboek.nl. Momenteel wordt gewerkt aan een werkboek met interviews  en  achtergronden  over interpretatie, conceptontwikkeling en werkwijze van de regisseurs en schrijfster. 

Talentontwikkeling
NV Verse Bekken wil jong toptalent in de disciplines toneelspelen en toneelschrijven een plek bieden om zich verder te verdiepen en ontplooien. In augustus 2011 wordt de eerste Summer School georganiseerd met workshops theater en dans door o.a. Moniek Merkx en Conny Janssen, voorstellingenbezoek en discussie. Eind 2011 start een langlopende cursus toneelschrijven, waarbij ook gesprekken plaatsvinden met schrijvers, regisseurs en acteurs.

Nieuw toneelrepertoire voor jongeren
NV Verse Bekken wil ook een nieuw en uitdagend Nederlands toneelrepertoire ontwikkelen, dat door jongeren gespeeld kan worden. Tijdens het festival De wereld is ondertiteld zijn de eerste nieuwe Nederlandse jongerenteksten ontsloten. Op Festival Havenwerk in Deventer geven regisseurs die eerder met dit materiaal werkten driedaagse workshops voor jongeren en verzorgt Gijsje Kooter een Masterclass ‘Toneelschrijven’. In 2012 vindt het tweede festival van NV Verse Bekken plaats, waarbij vertaalde – speciaal voor jongeren geschreven – toneelteksten uit het Verenigd Koninkrijk gepresenteerd worden. 

Meer informatie over NV Verse Bekken?

Kijk op www.nvversebekken.nl of neem contact op met Theo Ham – 0182 584877.

KLIK OP DE KRANT OM HET INTERVIEW OVER DE WERELD IS ONDERTITELD TE LEZEN

AD Groene Hart - interview Theo Ham Gijsje Kooter

Programma De wereld is ondertiteld

download hier het programmaboekje in PDFNa achten geen oorlog

De teksten van Kees en Sterre, de twee hoofdpersonages uit Na achten geen oorlog zijn omgesmeed tot monologen en worden in de weekenden van 10 t/m 13 en van 18 t/m 20 februari gespeeld op verschillende locaties in Rotterdam. Deze oude knarren zijn weer tot leven gewekt.


CANDY

Een theaterbelevenis voor jongeren met en zonder diabetes en hun omgeving.
Vanaf april 2010 brengen Izaira Kersten en Floris van Tilburg de theatervoorstelling Candy, onder regie van Barry Atsma. Het is een vervolg op de succesvolle solovoorstelling ‘Suiker’ die Izaira – zij heeft zelf diabetes - eerder maakte.

Candy laat jongeren naar zichzelf kijken. De scènes gaan over hun leven. Candy relativeert en laat jongeren lachen om hun eigen situatie. Candy is een voorstelling zonder wijzend vingertje. Het biedt alle betrokkenen de mogelijkheid om via een theatrale vertaalslag te zien hoe het leven met diabetes is. Met zijn vervelende, maar vooral ook met zijn humoristische kanten. Candy helpt mee de beleving en gevoelswereld van pubers met diabetes inzichtelijk te maken.

Candy

De voorstelling heeft niet alleen tot doel om jongeren met diabetes een hart onder de riem te steken, maar ook om de impact van diabetes te laten zien aan de omgeving van de jongeren: ouders, familie, artsen, verpleegkundigen en niet in de laatste plaats klasgenoten, vrienden en het directe netwerk van de jongeren. De voorstelling wil daarmee impliciet ook een boodschap meegeven aan jongeren die geen diabetes hebben: het is een nare ziekte, die blijvende gevolgen heeft voor je leven. Je zal het maar hebben!
S T U K  gaat naar Wales!!!

Behalve dat S T U K de Kaas & Kappes Duits-Nederlandse Toneelschrijfprijs 2009 won is
S  T U K  (in het Engels PARTS) nu finalist geworden in de Arad Goch's Scriptwriting Competition en zal gespeeld worden op het Opening Doors Festival, Wales' International Festival of Theatre for Young Audiences van 16 t/m 20 maart 2010. 

Klik op het boek om het stuk te bestellen bij Uitgeverij Theaterboek.Grenzenlos Schreiben bij Kaas & Kappes

Van 4-7 maart vindt het jaarlijkse Duits-Nederlandse kinder- & jeugdtheaterfestival Kaas & Kappes plaats in Duisburg. Dit jaar is er in verband met RUHR.2010 extra aandacht voor Nederlandse schrijvers en nieuwe theaterteksten. Met ondersteuning van het TIN vindt er onder de titel 'Grenzenlos Schreiben' op 5 maart een schrijversbijeenkomst en showcase plaats.

Grenzenlos Schreiben, georganiseerd door Silvia Andringa, geeft beginnende en ervaren Nederlandse auteurs de kans hun werk te presenteren en met Duitse collega’s van gedachten te wisselen over het schrijven van theaterteksten voor een jong publiek. Door korte voordrachten, tekstlezingen (Duitstalig) en interviews wordt ingezoomd op de persoonlijke ontwikkeling, werkwijze en de verschillende ervaringen in de huidige jeugdtheaterpraktijk. De Nederlandse schrijvers Suzanne van Lohuizen, Bouke Oldenhof, Enne Koens, evenals de prijswinnaars van vorig jaar Jorieke Abbing en Gijsje Kooter zijn in dit programma speciale gasten.

Door de jury van de Kaas & Kappes Nederlands-Duitse Toneelschrijfprijs zijn uit de inzendingen van 2009 actuele Nederlandse theaterstukken geselecteerd die opvallen door hun kwaliteit en originaliteit. Fragmenten uit deze nieuwe teksten zijn voor deze gelegenheid in het Duits vertaald en worden in een theatrale setting gelezen.

In het kader van NL-RUHR coördineert en ondersteunt het TIN Nederlandse theateractiviteiten in het Ruhrgebied. Meer informatie en een overzicht van alle Nederlandse activiteiten tijdens RUHR.2010 vindt u op de website www.nl-ruhr.de

Datum/tijd: 5 maart, 16:30 tot 21:00 uur
Lokatie: Kom'ma Theater, Schwarzenberger Strasse 147, 47226 Duisburg, Duitsland
Toegang: 5 euro. Reserveren is wenselijk: +49/203/2838485
Voor vragen en informatie: silvia@planet.nl/ +31/6/18563635
Routebeschrijving: www.reibekuchentheater.de - Kontakt - Anreise